Tuesday, November 15, 2011

Makanan Kesukaan Apabila Berada di Thailand :)

assalamualaikum...

dalam setahun ada kot 2 atau 3 kali aku pergi Thailand. actually aku lebih suka balik kampung di Thailand berbanding di Perak sebab aku lebih rapat dengan family mak aku. 

okay now focus kepada topic utama "MAKANAN KEGEMARAN ".


selalunya sup ayam, sup tulang atau semua jenis sup kat Thailand, tukang masaknya sengaja masak dengan tawar sebab korang kena alter sendiri rasa sup tu. nampak tak bekas garam, fish sauce, serbuk cili kat atas tu. itu lah bahan-bahan yang korang akan guna untuk bagi sedap sup tu. kalau tak reti nak buat suruh je tukang masak tu buatkan. sebab apa kena masak tawar ? sebab ada pelanggan yang tak makan masin, tak makan manis. nak adil kena buat macam ni lah.

 
 teh ais... of course lah. air feveret kan

 kue tiow ladna tak de sayur. sebab aku tak makan sayur sangat

 sedap weh :)

 masa untuk sarapan pagi

 nasi kerabu yang menjadi kewajipan bagi orang Thailand untuk bersarapan

 roti canai biasa dan roti canai telur cicah dengan susu dan gula. nak cicah dengan kuah kari pun boleh

pisang goreng Thai. yang sedapnya pasal pisang goreng ni sebab bau wangi lepas tu ada bijan. murah pun murah. lagi murah dari pisang goreng Malaysia


No comments:

Post a Comment