assalamualaikum..
minggu lepas mak aku buat Lap Nam Tuk (kerabu daging) memandangkan stok daging korban yang banyak sangat. terima kasih kepada sesiapa yang bagi daging korban tu erk.
mula-mula tak tahu juga kewujudan makanan ni. 1st time rasa makanan ni waktu singgah rumah sedara kat Thailand masa Raya Haji yang lepas. bila dah makan..eermmm sedapnya. tu yang suruh mak buatkan.
maksud sebenar perkataan Lap Nam Tuk adalah "makan sampai meleleh ". memang kalau makan ni gerenti meleleh.. meleleh apa ??? meleleh air mata sebab pedas sangat. mak aku ni pulak jenis yang makan pedas so mak aku pergi letak dekat 4 sudu serbuk cili.. aku pulak jenis yang tak tahan pedas. tips untuk hilangkan pedas ialah minum fresh milk. kalau tak ada fresh milk pun letak sikit susu pekat manis kat lidah. insyaallah boleh hilangkan kepedasan dengan cepat.
so entry kali ni, aku nak kongsikan resepi macam nak buat makanan ni. Lap Nam Tuk boleh dimakan dengan nasi or bubur nasi. tapi lagi sedap kalau meratah je. makanan ni ada rasa pedas, masam, masin dan manis. sebenarnya makanan ni sesuai dijadikan pembuka selera. siapa-siapa yang tak lalu makan boleh cuba buat.
bahan-bahan :
daging ( kalau nak buat ayam pun boleh jugak )
serbuk cili (sederhana kasar)
perahan air limau (nak senang, beli yang botol punya)
daun pudina
daun kesum (hiris halus-halus)
daun bawang (potong kecil)
air gula (air gula penting sebab nak bagi macam ada kuah sikit)
fish sauce (jangan guna garam sebab takut garam tak hancur. better guna fish sauce )
beras pulut (beras pulut kena goreng tanpa minyak, lepas tu tumbuk sampai jadi sederhana hancur. )
cara membuatnya :
1. panggang daging atas bara api. kalau tak makan daging boleh tukar dengan ayam. kalau tak nak panggang atas bara api, boleh goreng atas tudung periuk. tapi kena guna minyak yang sedikit. biar luarnya garing sedikit.
lepas dah siap panggang, hiris nipis-nipis. hiris daging kenalah melawan uratnya. jangan hiris ikut urat daging sebab takut jadi liat.
2. lepas tu campurkan daging, air limau, serbuk cili, fish sauce, air gula bahan-bahan tadi dalam satu bekas. nak pedas macam mana, nak masin macam mana, nak manis macam mana kena alter sendirinya. nak sedap, mesti pandai seimbangkan rasa pedas, manis dan masin.
3. masukkan daun kesum , daun pudina dengan daun bawang. gaul sampai mesra.
4. tabur beras pulut yang dah ditumbuk di atas. then, gaul sampai sebati.
5. DAH BOLEH MAKAN :)
No comments:
Post a Comment