assalamualaikum...
entry kali ni nak share pasal resepi Kuey Teow KungFu Tomyam. sebenarnya ada satu kedai kat UiTM ni jual makanan ni. pertama kali aku diperkenalkan dengan makanan ni bermula dengan roommate aku. roommate aku yang suruh aku try makanan ni. so bila aku rasa, eermmm not bad.
start hari tu, aku dah addict dengan Kuey Teow KungFu Tomyam. walapun harganya RM4.50 tapi itu semua tak jadi masalah. benda yang sedap so tak payah nak berkira sangat. dalam seminggu ada kot 3 kali aku order makanan ni.
one day tu, aku perhatikan macam mana abang tu masak Kuey Teow KungFu Tomyam. rupa-rupanya senang je. bahan-bahan nak buat tu memang dah sedia ada kat rumah aku.
cuti semester lepas, aku try buat ni kat rumah. memandangkan semua bahan-bahan yang diperlukan ada. so bolehlah buat.
bahan-bahannya :
Kuey Teow (make sure basuh dulu taw, jangan ko terus tuang dalam kuali je. kebersihan itu perlu ya)
Garam dan Gula secukup rasa
Serai (titikkan)
Pes TomYam
Daun Limau Purut
Lobak Merah
Kobis
Jagung Muda
Telur
Sos Ikan (fish sauce)
Lada Sulah
Limau Nipis (ambik jus)
Udang, Ayam dan Sotong (ikut citarasa masing-masing)
Air
cara membuat:
1. panaskan minyak di dalam kuali.
basuh kuey teow bagi bersih dulu erk
rupa kuey teow bila digaul dengan telur, lada sulah, sos ikan dan air
2.pecahkan sebiji telur dalam mangkuk. buangkan punat telur dahulu. kemudian, masukkan sedikit kuey teow, sedikit lada sulah, sedikit sos ikan dan sedikit air. gaul sampai sebati.
bila ditoskan
3. bila minyak dah panas, tuangkan kuey teow tersebut dalam kuali, andaikan yang korang sedang menggoreng telur. goreng kuey teow sampai garing keperangan. angkat dan toskan . letak ketepi.
4. masukkan air dalam periuk panaskan, kemudian masukkan pes tomyam dan serai yang dah dititik.
5. masukkan pula udang, sotong dan ayam.
7. akhir sekali masukkan sayur-sayuran . masak sampai mendidih. lepas tu try rasa balik. kalau okay dah boleh tutup api. kalau rasa tu kureeennggg boleh tambah apa yang patut okay.
sorry banyak-banyak sebab gambar blur sikit. inilah pes tomyam yang aku guna
time untuk makan :)
sedap
No comments:
Post a Comment